Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb lett az élet, ami elég nagy baj

2016. július 8., péntek 10:52

Éves szinten továbbra is esnek a fogyasztói árak Magyarországban, idén júniusban 0,2 százalékkal volt olcsóbb az élet, mint 2015-ben - derült ki a KSH legfrissebb statisztikáiból.

Az adatok szerint elsősorban az üzemanyagár-csökkenés húzta le a fogyasztói árakat, de kicsivel olcsóbbak lettek az élelmiszerek is. A szeszes italok és dohányáruk, valamint a szolgáltatások ára erősen nőtt. A többi kategóriában egy év alatt nem igazán volt változás.

Már májusban is deflációban volt a magyar gazdaság, elsősorban a világpiaci hatások miatt.

Az áresés pedig bár fogyasztói szempontból jól hangzik, gazdasági szempontból eléggé káros, ezért is próbálják a jegybankok a világ minden táján tűzzel-vassal irtani a deflációt. Ha ugyanis a fogyasztó vagy a beszerzésre készülő vállalat tudja, hogy holnap olcsóbb lesz egy adott termék, hajlamos halogatni a vásárlást emiatt. Így a defláció visszafogja a fogyasztást, ami visszafogja a beruházásokat, ezáltal pedig a termelést és a vállalatok bevételeit, amivel a béreket, a foglalkoztatást és végső soron a növekedést is gyengíti.

Ugyanakkor a helyzet abból a szempontból nem vészes, hogy a fő okozó alapvetően az olaj világpiaci árának csökkenése és általában véve a világpiaci deflációs hatások, nem belső strukturális gondokról van szó. Ha nem lenne az erős üzemanyagár-esés, a súlyosbodó magyarországi munkaerőhiány okozta bérnövekedés nyomán emelkednie kellene az inflációnak is. 

Ettől függetlenül azonban a magyar inflációs környezet továbbra is kórosan alacsony. Bár havi viszonylatban valamelyest nőttek az árak, májushoz képest csupán 0,2 százalék volt az emelkedés. A havi adatokból egyébként az is kiderült, hogy ez utóbbinak a fő oka az üdülési szolgáltatások árának jelentősebb, 2,3 százalékos növekedése, ami nyilvánvalóan a nyári szezon beköszöntével áll összefüggésben.

Rovatok