Index Vakbarát Hírportál

Rendeznék a nem törlesztő hitelesek helyzetét

2016. július 8., péntek 12:12

Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitellel rendelkező adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények annak érdekében, hogy mielőbb rendezzék a helyzetüket - közölte a Magyar Nemzeti Bank. 

A lépésre az MNB szólította fel a pénzintézeteket, a cél az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása. Összesen 144 ezer embert érint a dolog, ennyien vannak azok, akik nem fizető (késedelmes vagy már felmondott) jelzáloghitellel rendelkeznek.

A bankoknak az MNB ajánlása szerint információkat kell kérni tőlük, értékelni helyzetüket, illetve megoldási javaslatokat tenni. Az MNB egyúttal az adósoktól is azt kérte, hogy működjenek együtt a bankokkal.

Az MNB ugyanakkor azt is elvárja, hogy a hitelügylet átalakítása vagy a felmondott követelés részletfizetése esetén a havi törlesztőrészlet nagysága arányban álljon az adósok valós fizetőképességével. Ezzel kapcsolatban az ajánlás több követelményt is meghatároz:

Az MNB szerint az adósoknak azt is meg kell fontolniuk, hogy eladják a jelzálog alapját képező ingatlant, és kisebb lakásba költöznek, vagy bérelnek inkább.

Rovatok