Index Vakbarát Hírportál

Tönkretette a brexit a brit gazdaságot, vagy sem?

2016. július 12., kedd 13:49

A brexit-népszavazás előtt azzal riogattak a mértékadó pénzügyi-gazdasági lapok és a bennmaradás mellett kampányolók, hogy a brit EU-kilépés elképesztő gazdasági kataklizmát fog hozni.

S bár az első napokban valóban hatalmas pánik alakult ki a tőzsdéken és a font is bezuhant, mára látszólag normalizálódott a helyzet. A londoni tőzsdeindex erősebb, mint a szavazás előtt volt, a font is izmosodik, és egyelőre nem sok látszik abból, hogy leszakadt volna az ég.

A Reuters most összeszedte, hogy mi lett a félelmekből:

Tehát nagyjából azt lehet mondani, hogy 

a jósolt összeomlás elmaradt, de egy mérsékeltebb ernyedés elindult

a brit gazdaságban. A helyzet egyelőre nem tűnik súlyosnak, de alapvetően ma sem tudunk többet az egész kilépési folyamatról és annak potenciális gazdasági következményeiről, mint két hete, mivel a kilépés konkrétumai még szóba sem kerültek.

A brexit utáni kataklizmára vonatkozó jóslatai miatt bírálták kedden a brit parlamenti képviselők egy meghallgatáson a jegybank vezetőjét, Mark Carneyt is. Ő a szavazás előtt elég sokat beszélt arról, hogy hatalmas bajok lehetnek a kilépés esetén.

Ő azonban kiállt korábbi nyilatkozatai mellett, a brit monetáris tanács egy tagja, Richard Sharp pedig arról beszélt, hogy a brexit a látszat ellenére mély sokk volt a brit gazdaságnak, ami messze nem múlt még el.

Rovatok