Index Vakbarát Hírportál

A vártnál jobban nő az amerikai államadósság

2016. július 14., csütörtök 18:15

Az eddig becsültnél nagyobb ütemben nő az amerikai államadósság a következő két évtizedben részben a lassúbb gazdasági növekedés miatt, illetve a kongresszus tavalyi adócsökkentő döntésének a hatására.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO) azzal számol, hogy az államadósság a hazai össztermék (GDP) 120 százalékára emelkedhet 2040-re a mostani 75 százalékról.

A pártsemleges CBO korábban 107 százalékos GDP-arányos államadósságra számított 2040-re. A második világháború vége óta a legmagasabb GDP-arányos amerikai államadósság 106 százalék volt.

Az amerikai államadósság csaknem megduplázódott 2008 óta a recesszió hatására és a CBO előrejelzése szerint tovább nő, hacsak nem változik az adó- és költségvetési politika. Az államadósság növekedéséhez az egészségügyi kiadások egyre növekvő összege is hozzájárul, áll a CBO jelentésében.

A Kongresszus Költségvetési Hivatala szerint ahhoz, hogy a jelenlegi, a hazai össztermék 75 százalékán lehessen tartani az amerikai államadósságot, a GDP évi 1,7 százalékának megfelelő mértékű költségvetési kiadáscsökkentésre, adóemelésre vagy mindkettőre lenne szükség. Jövőre ez 330 milliárd dollárt jelentene, ami egy főre számítva mintegy ezer dollár (kb. 282 ezer forint).

Rovatok