Index Vakbarát Hírportál

A magyar gazdaságnak sem tenne jót, ha elhúzódna a török káosz

2016. július 16., szombat 01:58

Egyre durvább a helyzet Törökországban, a pénteken kirobbant katonai puccskísérletnek már halálos áldozatai is vannak és jelenleg úgy tűnik, súlyosbodhat is a már így is elég véres konfliktus. Márpedig egy elhúzódó krízis, netán egy polgárháborúba torkolló belpolitikai konfliktus a magyar gazdaságra is hatással lehet, mivel Törökország fontos gazdasági partnere Magyarországnak.

A gazdaságban meghirdetett keleti nyitás politikája igazából csak Törökországban lett sikeres.  A KSH szerint a török árukból 2010-ben 332 578 millió forint értékben hoztunk be, ez a szám 2013-ban 420 055 millió volt. Eközben csaknem megduplázódott a Törökországba érkező magyar export is, így lett Törökország hazánk ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom nagyjából 2,7 milliárd dollárt ért el tavaly, ebből a magyar export nagyjából 2 milliárdot tett ki és mintegy 700 millió dollár volt a magyar import Törökországból.

A magyar Eximbank 212 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar-török vállalatok közötti együttműködés finanszírozására. A Fővárosi Vízművek megállapodást kötött az ankarai és az isztambuli vízművekkel, a magyar kormány ettől azt reméli, hogy a magyar technológiai export növekedni fog. 

Tavaly még Magyarország volt a második legjelentősebb szarvasmarha szállító Törökországba, 46,5 millió dollárért szállított szarvasmarhát a török félnek, de a "kéknyelv vírus" miatt az export megszakadt.

Rovatok