Index Vakbarát Hírportál

Kiszámolták, mivel lehet féken tartani Putyint

2016. július 18., hétfő 10:45

Oroszország akkor hajlandó megreformálni gazdaságát és normálisan viselkedni a nemzetközi porondon, ha a Brent nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 40 dollár környékén mozog. Ennél olcsóbb olaj mellett már az összeomlás fenyegeti, magasabb áraknál pedig elkezd keménykedni Vlagyimir Putyin rendszere – legalábbis ezt számolták ki a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok.

Amikor ugyanis az olaj 40 dollár körül járt, Putyin

Amikor viszont az olaj felment 100 dollár fölé az utóbbi években, akkor

Az utóbbi mondjuk már extrém eset, a Bloomberg szerint 50 dollárnál indul az erjedés az orosz vezetésben, ekkor már nem érzik a kényszert, hogy megreformálják a gazdaságot, mert egész jól elvannak az olajból. 30 dollár körül viszont inkább a nyugtalanság, mint a reformhevület dominál.

Május óta 45-50 dollár körül mozog az olaj világpiaci ára, korábban ennek a felére is lement. Ami a közgazdászok szerint jó hír Oroszország gazdasági és katonai magatartását illetően.

A két évvel ezelőtt kezdődött olajárzuhanás óta azonban legalábbis felemás a kép. Egyfelől a jegybank szabadon engedte a rubel árfolyamát, a költségvetés a csökkenő bevételek miatt jóval fegyelmezettebbé vált, és az utóbbi hónapokban a privatizáció is újraindult. Tehát azért próbálták egy kicsit felrázni a gazdaságot.

Viszont ezek csak felületi kezelések, a mélyebb versenyképességi problémákat okozó intézményi dolgokhoz nem nyúltak hozzá. Egy fikarcnyit sem lett innováció- és vállalkozásbarátabb az állami szabályozás, és nem erősödött a szellemi tulajdonjogok védelme és a bírói függetlenség sem. Ez utóbbiak elengedhetetlenek a hosszabb távú, fenntartható fejlődéshez, Oroszország viszont ezen a téren nincs benne a világ 100 legversenyképesebb országában sem a Világgazdasági Fórum elemzése szerint.

Fájdalmas reformok pedig már csak azért sem lesznek a következő egy-két évben, mert 2018-ban választásokat tartanak Oroszországban, és a jelenlegi helyzetben még Putyin is úgy számol, hogy gazdasági stagnálás mellett fognak urnához vonulni az orosz választók.

Rovatok