Index Vakbarát Hírportál

Varga: 2020-ig bevezethetjük az eurót

2016. július 19., kedd 07:50

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország 2020-ig csatlakozzon az eurózónához - derül ki a nemzetgazdasági miniszter Magyar Hírlapnak adott interjújából.

Varga szerint erre akkor van esély, ha a gazdasági folyamataik tartósak maradnak, és közelebb kerül az ország gazdasági fejlettségben az európai átlaghoz, valamint a termelékenység javul. "Ehhez viszont stabilabb euró kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával" - mondta Varga, aki szerint az eurózóna eddigi történetéből az euró előnyei mellett kiderült az is, hogy milyen hátrányai vannak a közös pénznek.

Ön szerint mikor lesz eurónk?

  • 7253
    Soha
  • 2789
    2020 után
  • 739
    Az évtized végéig
  • 197
    Korábban

Varga szerint ezért előnyt jelent az, hogy megválaszthatjuk, hogy mikor csatlakozunk, ugyanis rossz versenyképességgel és rossz árfolyammal ez nem éri meg. "A forint nevű házból akkor érdemes elköltözni, ha biztonságosabb fedelet találunk" - mondta erről.

Varga szerint sokat jelentett volna, ha az ország 2008-ban eurót használ, hiszen a devizahitelesek megmenekültek volna az árfolyamcsapdától, de hátrányai is lettek volna: például fizetni kellett volna a görög mentőcsomag ránk eső részét, illetve a magyar gazdaság teljesítőképességét is befolyásolta volna, és a görög, olasz és portugál történetekből inkább az derül ki, hogy nem jó irányba.

Az eurózónához való csatlakozás feltételeinek teljesítmény kapcsán Varga elmondta, hogy az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi konvergenciajelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti. Varga elmondta, hogy

A nemzetgazdasági miniszter azt is megemlítette, hogy a jelenlegi folyamatok alapján egy év múlva is teljesíteni fogjuk ezeket a feltételeket. A magyar euró bevezetésének lehetőségeiről részletesebben itt írtunk legutoljára.

Rovatok