Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdokba fáj a torrentezés szegény zenészeknek

2016. július 27., szerda 11:27

Százhetven millió eurós, azaz több mint 53 milliárd forintos veszteséget okoz az európai zenepiacon a kalózkodás - derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület ismertetett.

A veszteségből

A zeneipar által elszenvedett veszteség aránya elérte a forgalom 5,2%-át. A kapcsolódó szektorok és az állam bevételkiesését is figyelembe véve ez az értékesítési veszteség összesen 336 millió euróra tehető. A csökkenő kereslet folytán ugyanis a vizsgált európai uniós tagországok mintegy 63 millió euró állami bevételtől estek el, továbbá a munkahelyek száma 2155-tel csökkent.

Magyarország az uniós országok közül a 16. helyen van a kalózkodás tekintetében, viszonylag alacsony, 282 000 eurós, azaz 88,5 millió forintos becsült bevételkieséssel. A zenepiac értékesítési veszteségének aránya nálunk az 5,2%-os EU-átlagnál kedvezőbb, a hazai forgalom 3,5%-a, ami a legalacsonyabb a tagállamok között - áll a sajtóközleményben.

Az EUIPO 2005 és 2014 között az Európai Unió 19 tagállamában vizsgálta a kalózkodás okozta károkat, a legnagyobb veszteséget Nagy-Britanniában okozta a dolog.

Rovatok