Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a megszokott vasárnapi forgalom

2016. augusztus 3., szerda 08:30

Négy hónappal a boltzár eltörlése után érték el a nagyobb áruházláncok a vasárnapi forgalomnak azt a szintjét, amely másfél éve, a kötelező boltzár bevezetése előtt megszokott volt a hét utolsó napján – írta a Magyar Nemzet.

Lassan visszaállt a tavaly márciusig megszokott ritmus, a nagyobb áruházláncoknál. A SPAR-nál is elérte a heti forgalom 9 százalékát a vasárnapi forgalom, ahogyan 2015 márciusa előtt.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogyan hatott a boltzár a dolgozói létszámra. Egyelőre nem egyértelmű a vasárnapi pótlék és a pihenőnap kiadásának kérdése sem. A legkorábban erről ősszel fognak tárgyalni az áruházak a szakszervezetekkel. Változtatás ebben, ha lesz, legfeljebb a jövő év elejétől elképzelhető – ezt korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta a Versenyféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ülésén.

Vasárnaponként 80-100 ezer ember dolgozik a kereskedelemben foglalkoztatott 500 ezer emberből, így komoly tömegeket érint a vasárnapi pótlékok és plusz szabadnapok kérdése. Korábban a vasárnapi pótlék száz százalék volt, ezt azonban a kormány visszavágta a boltzár  eltörlésével egy időben. A száz százalék arra az öt vasárnapra vonatkozott a boltzár bő egy éves működése alatt, amelyeken a boltok mégis nyitva tarthattak. Az eltörléssel visszatértek a korábbi ötven százalékhoz.

Az alkalmazottaknak a kereskedelemben havi egy szabad vasárnap járna kötelezően, ezt a szakszervezetek kettőre emelnék. 

Rovatok