Index Vakbarát Hírportál

Lebukott a nagy sókartell

2016. augusztus 10., szerda 10:10

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a napokban vádat emelt versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 fő, többségükben útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A kartellezőket még 2013 végén jelentette fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkori infrastruktúráért felelős államtitkára. A nyomozás pedig arra jutott: a cégvezetők az általuk irányított 7 céggel 2013-2014-ben összejátszottak az árak felnyomása érdekében a magyar közutak karbantartását és fenntartását végző állami vállaltok és önkormányzatok, továbbá önkormányzati közterület fenntartó cégek által kiírt közbeszerzési eljárásokban. 

A vádirat szerint hatmilliárd forint értékű útszórósó-tendereket csaltak el, valamint kisebb tételben útburkolati jelek festésére is kartelleztek. Előre megegyeztek, hogy melyikük viszi majd melyik közbeszerzést és milyen áron. Még referenciát is adtak egymásnak, sőt a pályázati nyomtatványokat is közösen töltötték ki.

Egyes esetekben az együttműködő cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, míg más esetekben a regionális piacokat osztották fel egymás között.

A vádlottak terhére rótt bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és mellettük pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket bármely gazdasági társaság vezetésétől - áll az ügyészség közleményében, amelyet az MTI közölt.

Rovatok