Index Vakbarát Hírportál

Robotizált Adidas-gyár lesz az USA-ban

2016. augusztus 10., szerda 22:18

2017-ben az egyesült államokbeli Atlantában nyitja meg az új gyárát a német Adidas - írja a cég közleménye alapján a Portfolio. A hír azért meglepő, mert az Adidas ezzel szakít azzal a hagyománnyal, hogy Kelet-Ázsiában gyártsa a termékeit.

Az ázsiai gyártás főleg az olcsó helyi munkaerő miatt érte meg a cégnek, és a Techcrunch cikke alapján egyből érthetővé is válik, hogy miért mondhat le ilyen könnyű szívvel az olcsó munkaerőről a cég. Bár az utóbbi időben az emelkedő bérek miatt arra is volt már példa, hogy csak ezt a költséget mérlegelve költöztek vissza cégek Ázsiából nyugatra, az Adidas új, 74 ezer négyzetméteres gyára teljesen robotizált lesz, csak 160 ember fog benne dolgozni.

A Techcrunch cikke szerint ugyanakkor még korai lenne arra számítani, hogy az Adidas és a társai teljesen robotizált termelésre állnak át, hiszen a gyár évi 50 ezer pár cipő elkészítésére lesz képes, ami csak töredéke az Adidas éves termelésének. Az viszont biztos, hogy a cégek elkezdtek kísérletezni a technológiával, amit jól tudnak keresztezni a cipők személyre szabott gyártásával, mivel a robotok hatékonyabban és kevesebb hibával gyártják le a cipőket a leendő tulajdonosok szája íze szerint.

Rovatok