Index Vakbarát Hírportál

Orbán apjának cége is felbukkan a vizes vb-s beruházások körül

2016. augusztus 11., csütörtök 15:33

Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja cégének neve is feltűnik a vizes vb-vel kapcsolatos margitszigeti csatornázási munkálatok körül – írja a Népszabadság.

A munkaterületeknél az elmúlt napokban tucatnyi olyan nagy betonelemet lehetett látni, amelyeken a Dolomit Kft., Gánt felirat látható. A Dolomit Orbán Győző érdekeltségébe tartozik. Az elemek az interneten fellelhető árak alapján összesen is csak néhány százezer, esetleg milliós tételt tesznek ki, de azt nem tudni, hogy a Dolomit Kft. összesen milyen értékben szállít építőelemeket vagy végez feladatokat a beruházás során, a cég az újság kérdéseire mostanáig nem válaszolt.

A munkát elnyerő konzorcium egyik tagja, a betonelemeken megrendelőként feltüntetett Penta Kft. szerint a fővárosi önkormányzat illetékes az ügyben, de a főváros sem árulta el, hogy a Dolomit Kft. összesen milyen értékben vesz részt a beruházásokban. Magáról a projektről viszont azt nyilatkozta az önkormányzat:  „Rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás" során döntöttek a kivitelezőről. A három pályázó közül a Sade-Penta konzorcium adta a legjobb árajánlatot, 4,98 milliárd forintért végzik el a munkát. A költségek azért ilyen magasak, mert komoly mélyépítési munkákra és közel húsz kilométer csatorna megépítésére lesz szükség. 

A városháza indoklása szerint azért sürgős a beruházás, mert Budapest egy régi elmaradását pótolja most: jelenleg a dél-budai régiót leszámítva a Margitsziget az egyetlen olyan területe városnak, ahonnan a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Dunába. Tájékoztatásuk szerint jelenleg átlagosan napi közel 500 háztartás kibocsátásának megfelelő szennyvíz piszkítja a Dunát, s a nyári csúcsidőszakban nagyobb rendezvények esetén akár kisvárosnyi is lehet a szennyvíz mennyisége. A régi problémához hozzáadódott, hogy a Margitsziget lesz a vizes vb egyik központi helyszíne, így a csatornázással a sporteseményhez kapcsolódó munkálatok keretében 2017. március 31-ig végezni kell. 

Rovatok