Index Vakbarát Hírportál

Terjednek Németországban a tejautomaták

2016. augusztus 15., hétfő 16:51

A nyomott felvásárlási árak miatt egyre több tejtermelő kezdett el tejautomatákat üzembe helyezni szerte Németországban, ami megoldást jelenthet arra az ágazati válságra, ami a magyar tejtermelőket is érinti.

Internetes keresőoldalak - mint a milchtankstelle.de vagy a milchautomaten-direktvermarkter.de - nagyjából 200 automatát listáznak, de az egyik portál üzemeltetője, a tejautomatákat gyártó Risto Vending munkatársa, Dirk Hensing szerint legalább négyszer ennyi működik. Az automaták gyártói egyöntetűen a kereslet élénküléséről számoltak be, írja az MTI.

Egyelőre úgy tűnik, a fogyasztók hajlandók felárat fizetni a közvetlenül a termelőtől érkező friss - nem pasztörizált - tejért. Az automatákból literenként egy euróért lehet tejhez jutni, míg a német diszkont áruházakban már kevesebb mint 50 centért lehet kapni egy liter tejet. A felvásárlási ár 20-25 cent a gazdaszövetség adatai szerint.

Az ágazat gondjait azonban legfeljebb mérsékelheti, de megoldani bizonyosan nem oldja meg a direkt árusítás. A legolcsóbb automata is 5 ezer eurót kóstál, ráadásul a tejárusításra vonatkozó szigorú higiéniai előírások miatt nem lehet akárhol üzembe helyezni őket, csak a tehenészethez tartozó területen. A thüringiai Dirk Reichelt gazdaságában például 1400 tehén évente nagyjából 13 millió liter tejet ad, jelenleg ennek csak a töredékét tudják eladni automatából, évente legfeljebb néhány tízezer litert.

Rovatok