Index Vakbarát Hírportál

Magyar offshore bank és egy furcsa orosz cég is feltűnik a letelepedési kötvények mögött

2016. augusztus 23., kedd 11:19

Furcsa cégeket és kapcsolatokat találni az orosz ügyfeleknek árult letelepedési kötvények szerződéseit bújva, egy magyar offshore banktól egy fura, lehúzósnak tűnő orosz tanácsadó cégen keresztül a Vs.hu-s Száraz Istvánig.

A 444 próbált valamilyen online nyomot találni a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, amikor rábukkantak egy orosz oldalon lévő angol nyelvű reklámra, amelyik a VolDan nevű, Lichtensteinben bejegyzett cég által közvetített magyar letelepedési kötvényeket hirdette. (A VolDan az egyik azok közül az offshore hátterű közvetítők közül, amelyeket a parlament gazdasági bizottsága választott ki Rogán Antal vezetésével, hogy az orosz piacon árulja a letelepedési kötvényeket, és óriásit kaszáljon a folyamaton.)

A cég, amelynek oldalán a reklám volt, a Good Life Consulting nevű, Szlovákiába bejegyzett, orosz hátterű cég, amelyik alapvetően üzleti és személyiségfejlesztő szemináriumokat hirdet, amelyeken orosz lapok szerint irreális hozamú befektetési termékeket árul balekoknak, akikkel viszont (a promóvideóik alapján) óriásiakat buliznak a tengerparton. 

A hirdetés az International Financial Community (IFC) nevű fura, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett szervezet oldalára vezet, ahol már nemcsak reklámokat, hanem

egy teljes, orosz és angol nyelvű szerződésmintát is lehet találni a letelepedési kötvényekről. 

Ebből kiderül, hogy a Good Life is szereplő a letelepedési kötvény megvásárlásában, fizetni ugyanis egy úgynevezett "WellMax" számlára kell. A WellMax a Good Life befektetési terméke, ennek a megvásárlására buzdítanak a nyaralásos termékbemutatóikon. A számlát pedig a Saint Vincent szigetére, egy offshore pénzügyi központba bejegyzett Loyal Bank kezeli. Ez a magyar Hujber Ottó bankja, ami még a Direkt 36 ásott elő a Panama Iratokból. Hujber a 90-es évek egyik befolyásos üzletembere volt, az MSZP vállalkozói tagozatát is vezette.

Száraz István az adatok végén

Nemcsak az IFC oldalán talált szerződésmintát a 444, hanem az evro-emigracija.ru nevű promóciós oldalon is, ahol a szerződésminták mellett egy magyar telefonszámot és egy email címet (info@euimmigration.info) is lehet találni. A magyar mobilszám Strofa Györggyé, a Várban lévő St. George luxusszálloda tulajdonosáé, aki állítása szerint azért vállalta, hogy a VolDan közvetítője lesz, mert jól beszél oroszul.

Hogy ki és hogyan kérte meg erre, vagy hogy egyáltalán hogy merült fel a neve, azt már nem mondta el, az Instagramja alapján viszont ugyanabban a körben mozog, mint a Habony Árpáddal is jó barátságban lévő, a letelepedési kötvényekben érdekelt grúz-izraeli üzletemberek, Shabtai Michaeli és Michael Gagel nőrokonai, Matolcsy György fia vagy az MNB-s alapítványok megbízásaival és adományaival nagyon sokat kereső Száraz István.

Száraz pedig annyiban kapcsolódik, hogy az ő cége, a Frank Digital jegyezte be az info@euimmigration.info domain nevet, amire Száraz sajtósa szerint Strofa Györgytől kapott megbízást. a tényleges megrendelő céggel, a Voldannal Száraz cége nem került kapcsolatba.

A VolDan szerint amúgy az IFC oldalán talált szerződésminta hamisítvány, a 444 szerint viszont ez nem valószínű, mert egyrészt ahhoz túl részletes és pontos, másrészt ezt korábban készítették, mint a másik honlapon elérhető szerződésmintát, ami viszont bizonyíthatóan a VolDan ügyintézőjének gépén készült.

Rovatok