Index Vakbarát Hírportál

Rekordévre készülnek a magyar repterek

2016. augusztus 29., hétfő 07:20

A múlt hónapban a budapesti reptéren 1,152 millió utas fordult meg – ez volt minden idők legjobb júliusa –, az első hét hónapban pedig több mint tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az utasforgalom. Ha az év hátralévő részében nem lesz valamilyen nagy nemzetközi krach, akkor a 2016-os utaslétszám simán túllépi a 11 milliót, és így újabb rekordévet tudhat maga mögött Ferihegy – mondta a Világgazdaságnak Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője.

A lap cikke szerint a másik két magyarországi nemzetközi reptérnek is jól megy, Debrecenben 260 ezer utassal számolnak, ami 100 ezerrel több, mint tavaly volt. A sármelléki Hévíz-Balaton repülőtéren pedig a mostani állás szerint 25 ezeren fordulhatnak meg.

A forgalomnövekedés még annak ellenére is erős, hogy az utóbbi hónapokban több népszerű üdülőcélpontban terrorakciók, illetve Törökországban puccskísérlet is történt. Hardy szerint viszont a ferihegyi reptér különösebben nem érezte meg az európai nagyvárosokban végrehajtott merényleteket, a törökországi üdülőhelyekre tartó gépek utasforgalma némileg mérséklődött, de a görög utak szárnyalnak. A charterek forgalma pedig visszaesett a rekordok ellenére.

Debrecenből eredetileg heti három járatot indítottak volna a török nyaralóhelyekre, ezekből egy maradt – mondta a lapnak Herdon István, a debreceni repteret működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója. Ugyanakkor a görög vagy a bolgár célpontokra közlekedő gépek ott is tele vannak, de a legnépszerűbb járat a londoni.

Sármelléken négy járat után fel kellett függeszteni a török chartereket, ezzel az utasok 8-10 százalékát elvesztették, de még így is több turistára számítanak az év egészét nézve, mint tavaly.

Rovatok