Index Vakbarát Hírportál

Gyanús a kormány legújabb kommunikációs tendere

2016. szeptember 2., péntek 10:38

Több furcsaságot is kiszúrt a Népszabadság a Közbeszerzési Értesítőben a hét elején megjelent kormányzati kommunikációs tenderben. A kiírásban elrejtették, pontosan milyen összegről lesz szó, és a feltételek alapján gyanús, hogy kifejezetten egy preferált pályázót akarnak helyzetbe hozni. 

A pályázati kiírás szerint 1 forintért fog kommunikálni a kormány a következő három évben, ezzel a trükkel oldották meg, hogy egyelőre ne kelljen pontosítani az erre a célra szánt keretösszeget. Ezzel a módszerrel csak a legvégén tudhatja meg a közvélemény, mennyit költöttek el. A hivatalos indoklás szerint nem meghatározható előre az egyedi szerződések műszaki tartalma, bár tavaly még nem volt ilyen gondja a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak. 

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá átsorolt NKOH a most kiválasztásra kerülő céggel vagy konzorciummal első körben egy évre szerződik, de a viszony kétszer is meghosszabbítható, tehát a 2018-as választásokig, vagy akár 2019 végéig bebetonozhatják őket. Hogy ki lesz a befutó, arról egyelőre csak találgatni lehet, de a Népszabadság által megkérdezet piaci szereplők szerint gyanús, hogy eleve valakikre írták a pályázatot. 

A felhívás a múlt csütörtökön jelent meg, de a pályázatokat szeptember 12-én már le is kell adni, tehát 11 munkanap alatt kell elkészíteni három mintafeladatot, kitölteni az ártáblázatokat, beszerezni tucatnyi igazolást. A leadandó papírok közt van egy olyan minőségbiztosítási tanúsítvány is, amelynek kiváltása egymillió forintba kerül, ilyen kiadást kevesen vállalnak, akik nem biztosak benne, hogy jó eséllyel indulnak. 

Ráadásul azt is feltételül szabták, hogy csak az a pályázó jöhet szóba, aki az elmúlt három évben legalább nyolc területen dolgozott már a kormánynak. Elvárják olyan szakemberek – szövegírók, tervezők – bevonását is, akik vettek már részt „a lakosság egészét érintő társadalmi témával kapcsolatos esemény kommunikációjában”. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak azok a cégek jöhetnek számításba, amelyek már jelenleg is dolgoznak a kabinetnek

Rovatok