Index Vakbarát Hírportál

Hitelből indul a tanév sok magyar családnál

2016. szeptember 2., péntek 08:04

Minden évben megugrik szeptemberben a fogyasztási hitelek iránti kereslet - írja a Világgazdaság. A személyi hitelek piacán ez a legerősebb hónap, amiből az is látszik, hogy sok család csak kölcsönökkel tudják finanszírozni a tanévkezdést. Az az áruhitelek is jól fogynak ősz elején, kettő eredményeként pedig a folyószámlák nagyobb mínuszba kerülnek, mint korábban.

A Budapest Bank friss felmérése szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 84 ezer forintba kerül, ennek 6 százalékát a családok hitelből finanszírozzák. Mivel a gyerekek jó iskoláztatása szinte minden családban kiemelt szempont, a szülők nem zárkóznak el a hitelfelvételtől. Százból 18 szülő vett már fel korábban kölcsönt iskolai célokra, és 37 százalék nyilatkozott úgy, hogy szükség esetén hitelből is hajlandó fedezni az ilyen kiadásokat.

A felmérést a statisztikák és a többi hitelintézet tapasztalatai is alátámasztják. A Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok saját adatai szerint is minden szeptemberben megugrik az új fogyasztási hitelek volumene. 

Az egyik slágertermék a személyi hitel, ebből tavaly szeptemberben csaknem 14 milliárd forintnyit helyeztek ki, többet, mint bármikor az év folyamán. A másik kedvelt hiteltípus iskolakezdés idején az áruhitel. A Budapest Bank felmérése szerint főleg új bútorokat, például íróasztalt, és informatikai eszközöket finanszíroznak a szülők ebből a kölcsönből. A felvett hitelek több mint feléből valamilyen számítógépet, telefont, tabletet vásárolnak a szülők, és több mint a negyedét költik bútorra.

Mindezek eredményeképpen a folyószámlahitelek volumene jó néhány milliárd forinttal nő szeptember folyamán. Tavaly például folyamatosan csökkent a folyószámlakölcsönök mennyisége, szeptemberben viszont 6,6 milliárd forinttal nőtt az állomány, és meghaladta a 341,5 milliárd forintot. A bankok idén is hasonló tendenciára számítanak. 

Rovatok