Index Vakbarát Hírportál

400 ezres kezdő fizetésért is alig lehet informatikust fogni

2016. szeptember 5., hétfő 07:40

Habár szakmabeli felmérések szerint a magyar informatikai munkaerőpiacról tavaly 22 ezer ember hiányzott, és ez a szám azóta vélhetően tovább növekedett, mégis alig ötezren jelentkeztek első helyen idén a mérnökinformatikus és a programtervező informatikus (szoftverfejlesztő) egyetemi szakokra – írja a Világgazdaság.

Pedig a munkaerőhiány alaposan feltornázta a béreket:

A fő probléma tehát az, hogy a  magas fizetések és a jó elhelyezkedési esélyek ellenére a fiatalok többségét nem vonzza az informatikai pálya.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a mostani felvételi számok háromszorosára lenne szükség ahhoz, hogy kezelni tudják a munkaerőhiányt, az üres informatikai pozíciók betöltése pedig a multiplikátorhatásokkal együtt összesen 72 ezer új munkahelyet teremthetne a gazdaságban.

Az IVSZ szerint a magas iskolai lemorzsolódáshoz az is hozzájárul, hogy a tananyag és az egyetemi eszközállomány elavult, hiszen 2011 óta eszközbeszerzési tilalom van érvényben. Ugyanakkor a felsőoktatási rendszer hibáit orvosolandó – illetve az ebben rejlő üzleti lehetőségeket kihasználandó – egyes magáncégek programozási gyorstalpalókon kezdtek el informatikusokat képezni, ahogy arról korábban részletesen is írtunk.

Ez utóbbi azonban egyelőre nem tudja csillapítani a munkaerőhiányt, ezért a szektor vállalatai kénytelenek egyre több pénzt és energiát fektetni az informatikusok toborzásába. A Szegeden és Debrecenben az idén 3,6 milliárd forintos bővítést végrehajtó amerikai szoftverfejlesztő, az EPAM Systems például saját képzési programokat indít, a Magyar Telekom pedig folytatja „Legyél te is informatikus!” programját, amely során a vállalatcsoport önkéntesei járják az iskolákat, hogy bemutassák a hivatásban rejlő karrierlehetőségeket – írja a Világgazdaság. 

Rovatok