Index Vakbarát Hírportál

Jó hír: rekordot döntött a költségvetés

2016. szeptember 7., szerda 13:19

Többletet hozott össze augusztusban a költségvetés, méghozzá nem is akármilyet: a központi alrendszer 190,8 milliárd forintos plusszal zárt. Ilyesmire pedig még soha nem volt példa – írja a Portfolio.

Mindenesetre azért most sem csak a magyar gazdaság jó teljesítménye vagy a kormány prudens gazdálkodása az ok. A 190 milliárdos pluszból ugyanis 153 milliárd Brüsszelből jött: a Nemzetgazdasági Minisztérium rövid közlése szerint a kiugró szám annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság ennyit utalt át utólag a hazai költségvetésnek. 

Azt nem tudni, hogy pontosan mire kaptuk az EU-tól a pénzt, a Portfolio szerint az a legvalószínűbb, hogy a 2016-ra járó éves uniós előlegfizetésről van szó. Tehát ez az itthon produkált számlák mennyiségétől és minőségétől független előzetes átutalás, ami a 7 éves kifizetési szabályrendszer velejárója, nem a magyar teljesítményhez kötődik. Az sem kizárt, hogy már a 2014–2020-as ciklushoz tartozik ez a kifizetés (ennek a kifizetésnek azonban jó része szállítói előleg).

Bármi legyen is az ok, az augusztusi többletnek köszönhetően az első nyolchavi hiány 274,0 milliárd forintra csökkent, amire szintén nem volt példa korábban. 

Rovatok