Index Vakbarát Hírportál

Hiába drágul a cigi, ezerrel szív a magyar

2016. szeptember 19., hétfő 08:05

A cigaretta árának emelésével nem lehet leszoktatni a magyarokat a dohányzásról: bár a dohány és a cigi évek óta a legnagyobb mértékben dráguló termékek között van Magyarországon, az emberek mégis veszik, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben – írja a Napi.hu.

Az idei második negyedév már sorrendben az ötödik volt, amikor a dohánytermékekre költött összeg növekedése meghaladta a termékcsoport átlagos drágulását, tehát több cigaretta és vágott dohány fogyott a nemzeti dohányboltokban. 

Elsősorban egyébként a vágott dohány fogyasztása ugrott meg, ez negyedével nőtt a cigiárusítás lenyúlása, azaz trafikosítása óta. De ha csak az utóbbi negyedév adatait nézzük, már azok is elég riasztóak:

Az is ijesztő, hogy a dohányforgalom részaránya a teljes kiskereskedelmen belül szintén évről évre emelkedik. Most a második negyedévben a 152 milliárdos költés a teljes 2340 milliárdos kiskereskedelmi forgalomnak a 6,5 százalékát tette ki, azaz a Magyarországon boltban elköltött minden 10000 forintból 650 cigire megy el.

Tovább drágul

A dohány árának emelkedése az elmúlt években sokszorosan meghaladta az átlagos infláció mértékét most pedig egy újabb drágulási hullám előtt állunk: 2017 végégig három lépcsőben összesen 29 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

Jövő év végéig nem kizárt, hogy

egy dobozért több száz forinttal is többet kell majd fizetni,

azonban tekintve, hogy a magyar dohányosok eddig is lenyelték a sokszor 10-15 százalékos éves drágulást, a trafikosoknak nem kell tartaniuk komoly forgalomcsökkenéstől. Ez viszont a leszoktatási törekvések totális csődjét jelenti – áll a Napi.hu cikkében.

Rovatok