Index Vakbarát Hírportál

Még London a világ pénzügyi központja, jó kérdés, hogy még meddig

2016. szeptember 26., hétfő 16:20

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája ezúttal 87 várost és térséget vizsgál - írja az MTI.

A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston, Chicago, Zürich és Washington.

London rangsorolása azonban már csak egyetlen ponttal előzi meg New Yorkét, ami a Z/Yen szakértőinek megjegyzése szerint jelentéktelen előny. London az új rangsorban 795, New York 794 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. Az áprilisban összeállított előző globális ranglistán London 800, New York 792 pontot kapott, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség.

A cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

A hétfőn ismertetett őszi rangsor elemzésében a Z/Yen szakértői kiemelték, hogy bár London öt pontot veszített az előző értékeléshez képest, ebben az eredményben még nem is játszott jelentősebb szerepet a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás, amelyen a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A mostani ranglista összeállításához a Z/Yen június végéig gyűjtötte a befektetői értékeléseket, tehát a referendum után néhány nappal lezárult a felmérés.

A ház azonban a hétfői listához fűzött elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy a következő rangsorban már "komoly változások lehetnek", mivel az ennek összeállításához már megkezdődött felmérés júliusban és augusztusban beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.

Rovatok