Index Vakbarát Hírportál

Hamis pályázattal nyertek egy milliárdos közbeszerzést Józsefvárosban

2016. október 10., hétfő 09:47

Valótlan információ közlésével nyerte el egy konzorcium a VIII. kerületi Auróra utcai rendelőintézet 997 milliós felújítását. Konkrétan a referenciáikat illetően kamuztak: azt állították, korábban csináltak már ilyet, de valójában mégsem – írja a Direkt36 oknyomozó portál.

A 2014-ben kiírt, nagyrészt uniós pénzből finanszírozott pályázaton ugyanis feltétel volt, hogy a jelentkező korábban újított már fel egészségügyi intézményt egy lift és egy fűtési rendszer „komplett cseréjével".

A végül győztes, az EU-Line Zrt. vezette konzorcium azt állította, hogy egyik tagja Uruguayban, Pando városában már csinált ilyen munkát. Ám erről a Direkt36 azt írja, hogy a hivatkozott rendelőintézetben eleve nincs lift, hiszen az ottani épületek jellemzően egyszintesek. Emellett a fűtési rendszert se cserélték le, tehát ez a projekt nem tesz eleget a pályázati feltételeknek.

Másrészt a helyi érintettek nem is hallottak még arról a cégről, amelyik részese volt a józsefvárosi konzorciumnak. A referenciát adó uruguayi cég a Medicor Latinoamericana, amely az egykor az orvosi műszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Medicor Művek nevű magyar szocialista nagyvállalat helyi képviseleteként működött, majd a rendszerváltás idején vált különálló céggé.

A cég tulajdonosa és vezetője, Hídvégi László azt mondta a Direkt36-nak, hogy mindig is az „orvosi berendezésekkel való tevékenység jelentette a cég profilját”, de szerinte a vállalkozás „mindennel foglalkozott”. Hídvégi írta alá a józsefvárosi építési munkához beadott referenciaigazolást is, de nem tudott választ adni arra, hogy ezt mivel tudják igazolni, illetve hogy miért nem szerepel a pandói felújítás dokumentumaiban a cég neve.

A Medicor referenciájában azt állította, hogy a BAU R.S.I. nevű helyi cég bízta meg őket, de a beruházók erről a cégről sem hallottak. A cégiratok szerint viszont 2007 és 2014 között az Uruguayban gyakran megforduló Borzován János volt a BAU R.S.I. elnöke, akit Jakabfy Tamás józsefvárosi LMP-s képviselő „Magyarország egyik legjobban rejtőzködő oligarchájának” nevezett. 

Az építési vállalkozó Borzovánt korábban azzal vádolta meg az ügyészség, hogy pénzt kért más vállalkozóktól, hogy elintézzen nekik bizonyos hatósági ügyeket az V. kerületi önkormányzatnál. Ebben az ügyben a bíróságon bemutattak olyan hangfelvételeket is, amelyekből úgy tűnt, Borzován közeli ismeretségben van Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel.

A józsefvárosi önkormányzat szerint Kocsis ugyan ismeri Borzovánt, de csak „udvariassági szinten, ahogyan a kerületben dolgozó más befektetőket is”. Borzován több szálon kapcsolódik a konzorciumot vezető EU-Line Zrt.-hez is.

Rovatok