Index Vakbarát Hírportál

Miféle helikopterezés? Sosem volt még ilyen puritán a magyar állam!

2016. október 10., hétfő 11:40

Bár Rogán Antal kalandjai kapcsán azért felmerülnek kérdések az állami urizálás túltolását illetően, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján valójában mégiscsak igaza van Balog Zoltán emberminiszternek arról, hogy puritán egy kormányunk van.

Legalábbis erre enged következtetni az a mérhetetlen spórolás, ami a költségvetést jellemzi: szeptemberben ugyanis az NGM közlése szerint 271,6 milliárd forintos többletet hozott a költségvetés. Ez egy egészen rendkívüli adat, ekkora többlet legfeljebb decemberben szokott lenni, amikor a nagy vásárlási láz miatt megugranak az áfabevételek.

Persze azért az igazság mégis az, hogy nem a puritán takarékosság szülte a nagy pluszt, hanem az, hogy az Európai Unió most téríti meg azokat a pályázati kifizetéseket, amiket a magyar költségvetés már tavaly rendezett.

A Portfolio.hu ennek kapcsán azt írja, már eddig is tudtuk, hogy jól áll a költségvetés az idei évben, a jelentős szeptemberi többletnek köszönhetően pedig gyakorlatilag eltűnt a hiány. Az első havi kilenc egyenleg 2,4 milliárdos hiányt mutatott. 

Viszont ennek kapcsán az is kiderül majd, hogy valóban puritán-e a kormány. Ugyanis a hivatalos hiánycélhoz képest még nagyjából 100 milliárdos mozgástere van a kabinetnek, az év utolsó hónapjaiban pedig jellemzően amúgy is pluszos szokott lenni az államháztartás egyenlege. 

A kérdés tehát az, hogy a kormány az utolsó három hónapban elkezdi-e két kézzel szórni a pénzt, vagy a hiány- és államadósság csökkentésére fordítja azt.

Rovatok