Index Vakbarát Hírportál

Nem oldja meg a munkaerőhiány, ha kirúgnak 100 ezer hivatalnokot

2016. október 10., hétfő 08:34

Nincsenek elragadtatva a munkaerő-közvetítők Csepreghy Nándor ötletétől, hogy a közszférából elküldött emberekkel oldják meg az egyre súlyosabb munkaerőhiányt – írja a Világgazdaság.

A Miniszterelnökség államtitkára nemrég egy üzleti fórumon azt hangoztatta, ha a bürokráciacsökkentés jegyében kirúgnának 100 ezer embert a közhivatalokból, velük fel lehetne tölteni az elvándorlás miatt üresen maradt állásokat. A szakma azonban nincs lenyűgözve az ötlettől, sokan teljesen komolytalannak tartják.

Megnézem magamnak, ahogy a minisztériumi hivatalnokok beállnak majd a szerelőszalag mellé

– így reagált a Világgazdaság kérdésére egy fejvadász a felvetésre. 

Nem mindenki volt ennyire cinikus, bár azt mindenki elismerte, akit a VG megszólaltatott, hogy jócskán vannak buktatói a dolognak. Sághy András, a Kienbaum Magyarország vezetője szerint például maga a gondolat jó, és nem is teljesen lehetetlen feladat, de a helyzet sokkal bonyolultabb annál, semhogy egyszerűen átirányítsák a közszférából elbocsátott dolgozókat a versenyszféra üres álláshelyeire.

 A fejvadászok szerint valamennyi embert fel tudna szívni a magánszféra, ami megkönnyítheti a közszféra létszámcsökkentési folyamatát, de vélhetően nem tömegeket, legalábbis komoly támogatás nélkül semmiképpen. Azt viszont el kellene kerülni, hogy a nem megfelelő intézkedésekkel és átképzésekkel végül a közmunkások létszámát növeljék.

De a cégeknek az égető munkaerőhiány miatt eleve aligha van idejük kivárni egy ilyen állami akciót. A tét ugyanis óriási: például egy elektronikai cég számára egy ember kiesése egy műszak alatt 7-10 millió forintos bevételkiesést jelent.

Rovatok