Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban szigorúbb vasárnapi boltzár készül, mint a magyar volt

2016. október 19., szerda 16:49 | aznap frissítve

A lengyel parlament várhatóan áldását adja a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló törvényre, amely sokkal szigorúbb lesz a korábbi magyar szabályozásnál - írja a Napi.hu a Gazeta.pl összefoglalója alapján. A tervezett szabályozás értelmében a benzinkutak többsége sem lehet nyitva és még a robotoknak is pihenőnapot rendelnek el.

A javaslatot a Szolidaritás szakszervezet terjesztette elő és egyetért vele az országot ténylegesen vezető Jaroszlav Kaczynski, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság feje is. A szakszervezet vezetői azt remélik, hogy jövő tavasszal már zárva lesznek a boltok vasárnap Lengyelországban.

A tervezet szerint csak a 80 négyzetméteresnél kisebb benzinkutak lehetnek majd nyitva, ezzel akarják megakadályozni, hogy a kutak shopjai működhessenek. Szakértők szerint ezzel az a gond, hogy az elmúlt időszak bővítései miatt a kutak háromnegyede ennél nagyobb alapterületű. Az autópályák mellett lévő kutak esetén 150 négyzetméter lehet a határ, vagyis nagyjából a felük lesz majd zárva a hét utolsó napján.

A jogszabály jelenlegi megfogalmazása egyes értelmezések szerint azt sem engedi meg, hogy az étel- és italautomaták üzemeljenek vasárnap, ennek kivitelezése azonban teljesen valószínűtlennek tűnik. Szakértők értelmezése szerint a tilalom az internetes áruházakra, boltokra is vonatkozik - ezek várhatóan áthelyezik külföldre a székhelyüket. 

Elméletileg a vasárnapi zárva tartás nyertesei a kis boltok lehetnek, hiszen ezek a korábbi magyar szabályozáshoz hasonló kivétel alá esnek, vagyis nyitva lehetnek, ha a tulajdonos áll be a pult mögé. De a lengyeleknél ez sem ilyen egyszerű: további feltétel, hogy a bolt nem lehet valamilyen franchise-hálózat tagja, vagyis az üzletek harmadát eleve kizárják. 

Rovatok