Index Vakbarát Hírportál

13052 százalékkal nőtt a cég, minden díjat besöpört

2016. október 21., péntek 10:14

Idén is mindössze négy magyar cég került be az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat közé. A Fast 50 listát a Deloitte készíti: a 2012 és 2015 közötti időszakban elért árbevétel-növekedés alapján rangsorolja a vállalkozásokat. Az első tíz helyezett közül kilenc idén először került a listára, de ez annyira nem meglepő, az ötvenes listáról 43 vállalat új szereplő.

Összeállítottak egy Rising Star rangsort is olyan vállalatoknak, amelyek még túl fiatalok ahhoz, hogy induljanak, azonban alapításuk óta mutatott látványos növekedésük arra utal, hogy a közeljövőben ők is esélyesen felkerülnek majd az 50-es listára. Az idei Rising Star-győztes a litván okoseszközgyártó, a Deeper, UAB, amelynek három év alatt elért növekedési rátája 3631 százalék.

És akkor ezen kívül van még egy Big Five kategória is azok a vállalkozásoknak, amelyek ugyan a saját körülményeikhez képest dinamikusan fejlődnek, ám ahhoz már túl nagyok, hogy a százalékos növekedésüket tekintve a Fast 50 rangsorában szereplő kisebb cégek versenyezni tudjanak velük. Itt annyi a kritérium, hogy a 2015- ben elért éves árbevételnek a 25 millió eurót kell meghaladnia.

Ezért is rendkívüli, hogy a lengyel Codewise nevű cég a Big Five és a Fast 50 listán egyaránt első helyezést ért el. 13 052 százalékos növekedési rátája megelőzi az önmagában is kiváló 484 százalékos második helyezettet, a szlovák Aliter Technologies szoftvercéget. A harmadik helyezett a Pigu, UAB (171%), a litván online kereskedő, aki a 2015-ös Big Five listán második volt.

Az idei Fast 50 rangsorban tizenegy ország képviselteti magát: Lengyelország 17, Csehország 7, Horvátország 6, Szlovákia 5, Magyarország és Románia 4-4, Litvánia 3, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Szerbia és Szlovénia pedig 1-1 vállalattal. 

Rovatok