Index Vakbarát Hírportál

Tovább megy a szerencsétlenkedés a szélerőművekkel

2016. október 21., péntek 13:02

A gyakorlatban eddig nem építhetett nálunk senki szélerőművet, mivel az új kapacitások építése tenderhez kötött volt. A tendereket pedig bizonytalan időre felfüggesztették. Öt éve nem is épült nálunk egy darab szélerőmű se emiatt.

A kormány egy ravasz csellel most a lehetetlen eseményt még jobban ellehetetlenítette volna főképp azzal, hogy települések 12 kilométeres környezetében sem lehet szélerőművet felhúzni. Mivel Magyarországon szinte csak a sűrűn lakott Kisalföldön van elég szél ilyesmihez, ezzel még lehetetlenebbé tették az ilyesmi építkezést. 

Emellett a műszaki paramétereket is megváltoztatták, hogy a piacon elérhető 208 turbina közül csak kilenc fajtát lehessen használni nálunk. Elsőre nem volt világos, hogy a kormány csak egy céget akar most is helyzetbe hozni, és egy átmeneti idő után jön majd egy szereplő, aki véletlenül pont mindennek megfelel.  Vagy ilyen nyakatekert megoldásokkal akar teljesen nullára vágni minden szélerőmű-beruházást. Ami ugye eddig se volt.  Lázárék szerint csak az utóbbiról van szó.

Mindenesetre az utóbbi időben harsány környezetvédővé lett Áder János viszont most visszaküldte ezt a törvényt az MTI szerint, mivel szerinte ez indokolatlan szabályokat tartalmaz, illetve a párizsi klímacsúcson megígért dolgainkkal is szembemegy. Érdemes lesz figyelni a fejleményeket, nagyon izgalmas a helyzet, ha esetleg a kormány visszavonja a törvényt, akkor visszatérhetünk oda, hogy csak simán nem építhet senki szélerőművet.

Ha tényleg érdekli a megújuló energia témája, itt például elolvashat egy frissebb interjút Kaderják Péterrel, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetőjével. Ő többek közt elmondja, hogy a szélerőművek telepítési költsége az utóbbi években annyira lecsökkent, hogy támogatás nélkül is megérhetné felhúzni párat nálunk is. A változékony termelésű szélerőművek szabályozási nehézségeinél pedig számos ország a telepítőre hárítja a kiszabályozás megoldását, ha letérnek a megígért menetrendtől, büntetést kell fizetniük.  

Rovatok