Index Vakbarát Hírportál

A turulszobor alkotója is kapott pármilliót az MNB-től

2016. október 26., szerda 09:03

A Művészetek Palotája, az Operaház és a 12. kerületi turulszobrot készítő szobrászművész is kapott támogatást a Magyar Nemzeti Banktól 2016 harmadik negyedévében a nem jegybanki alapfeladatok ellátására elkülönített keretéből - írja a Világgazdaság. Összesen 11 szervezett kapott június és szeptember között ötmillió forint feletti támogatást az MNB-től a bank beszámolója szerint, ezeknek a támogatásoknak az összege együtt 465 millió forintot tett ki. Az ötmilliónál kisebb összegekről a banknak nem kell beszámolnia, úgyhogy azt nem tudni, mennyi pénzt osztottak ki így.

Szmrecsányi Boldizsár, a 11 éve felavatott, az Istenhegyi út - a Németvölgyi út- Böszörményi út találkozásánál lévő turulszobrot készítő szobrászművész összesen 13 millió forintot kapott Matolcsyéktól ebben az időszakban. Ezzel ő az egyetlen magánszemély, akit ötmillió forint feletti összeggel támogatott a jegybank.

Hogy a művész támogatása mennyire fér bele az MNB ars poeticájába, az a Világgazdaság szerint legalább kétséges, mert aszerint a jegybank „elsősorban társadalmi szervezeteket, a jegybank foglalkoztatottjainak szakmai és munkavállalói érdekképviseleti szerveit, azok oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteket támogat".

Szmercsányi mellett kapott 152 millió forintot a Művészetek Palotája, 200 milliót az Alapítvány a Közjóért és 12 milliót a Nemzeti Kultúráért és Irodalomért Alapítvány.

Rovatok