Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy zseniális érveléssel mattolta a szoci politikust

2016. november 4., péntek 22:56

Hosszú írásbeli válaszban fejtette ki álláspontját Matolcsy György jegybankelnök egy csomó dologról, amikről Szakács László szocialista politikus kérdezte őt.

27 kérdésről (pdf), és egy négyoldalas válaszról (szintén pdf) van szó, utóbbiban részletesen leírja Matolcsy, miért nincs probléma szerinte az MNB-alapítványok döntéseivel, illetve mi az MNB kapcsolata azzal az Unicredittel, amelynek elnökének, Patai Mihálynak a luxuslakásában lakott ő jegybankelnökként.

Van a válaszban pár már ismert érvelés, például az, hogy az alapítványok önállóan és átláthatóan gazdálkodnak, jó szakemberek ülnek a vezetőségeikben, így a poszthalmozás és a nagy tiszteletdíj sem baj, vagy hogy magánügy, ő kinek a lakásában lakik.

Mondjuk ezekkel is lehet vitatkozni, például az átláthatóság úgy igaz, hogy a titkosító törvényt az Alkotmánybíróság meszelte el, így kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni a szerződéseiket és támogatásaikat, illetve az nem feltétlen magánügy, hogy egy felügyeleti szerv vezetője szívességet fogad el egy általa felügyelt cég vezetőjétől.

De a legjobb rész az, amit arra a kérdésre adott Matolcsy, hogy "Megfelel-e a valóságnak az a sajtóinformáció, hogy amikor az Ön nemzetgazdasági minisztersége idején a magánnyugdíjpénztári vagyont államosították, akkor a portfólióban lévő nemzetközi, illetve belföldi értékpapírok kezelésével az Unicredi t Bankot bízták meg?"

A válasz az, hogy

nem tartozik a Magyar Nemzeti Bank elnökének feladatkörébe, hogy a nemzetgazdasági minisztérium évekkel ezelőtt milyen döntést hozott.

Vagyis a jegybankelnök Matolcsy soha többé nem tartozik magyarázattal, hogy miniszterként egykor mit csinált.

Rovatok