Index Vakbarát Hírportál

Leállította a kőolajszállítást Magyarország felé a Basnyefty

2016. november 7., hétfő 22:03

A Basnyefty orosz olajtársaság november elején leállította a kőolajszállítást Magyarország és Szlovákia irányába a Barátság vezetéken - írja a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva.

A Basnyefty októbertől decemberig 525 ezer tonna olajra vonatkozó kvótával rendelkezett eddig, októberben még a terveknek megfelelően 180 ezer tonna olajat szállított le, november eleje óta azonban leállította a szállításokat e vezetéken keresztül. Az egyetlen végső vásárló a Mol, a Basnyefty a szlovákoknak és a magyaroknak szállítandó olaját kikötőkbe irányította, írja a Portfolio. 

Az értesülés szerint nem politikai döntés történt: a Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normesetonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak.

Szakértők szerint a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia könnyen pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól.

A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására.

Update: A Mol kedd reggel kiadott közleménye szerint  A tervezett ütemben   érkezik orosz kőolaj Magyarországra és Szlovákiába, semmilyen ellátási probléma nincs.  A Mol tájékoztatása szerint az orosz partnereknél az egyik   kereskedő cég változott, az ennek nyomán meghozott kereskedelmi döntés azonban nem érinti Magyarország és Szlovákia kőolaj-ellátását.

Rovatok