Index Vakbarát Hírportál

Tucatnyi problémás közbeszerzés a vizes vb körül

2016. november 9., szerda 06:56

Kedd estig tizenkét jogorvoslati kérelmet nyújtottak be a 2017-ben megrendezendő vizes világbajnokság közbeszerzéseihez - írja a Világgazdaság. Az ajánlatkérő minden esetben a teljes egészében állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft., a tucatnyi jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs adta be.

A szóban forgó eljárásokkal az a gond, hogy az állami cég nem mutatta be maradéktalanul a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazhatóságának törvényi feltételeit – tudta meg a lap a Hatóságtól. A kifogásolt eljárások között van például a Margitszigeti FINA Fesztivál és a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése és kivitelezése. Az ügyekben a Közbeszerzési Döntőbizottság határoz majd. 

A vizes vb összköltsége még nem végleges, október végén a Dagály uszodakomplexum tervezésének árát emelték 35 millió forinttal 884 millióra, a kivitelezés költsége pedig 135 millióval 38,5 milliárd forintra ugrott. Előbbit az Újlak Mérnökiroda Kft., utóbbit a Market Zrt. végzi, és mindkettőnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a megrendelője. Az összköltséget májusban az Átlátszó 90 milliárd forint közelébe becsülte a világbajnoksággal kapcsolatos kormányhatározatokban szereplő összes tétel alapján. A hivatalos verzió viszont költségként csak a Dagály bruttó 49 milliárdos és a Batthyány téri óriás ugrótorony 3,4 milliárd forintos kiadási tételét veszi figyelembe.

Rovatok