Index Vakbarát Hírportál

Már nyolc országban van importtilalom a magyar baromfira

2016. november 10., csütörtök 18:11

A magyarországi madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba. Így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról – olvasható a Nébih oldalán.

Korábban Dél-Afrika, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből.

Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei kiskunmajsai kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. A Baromfi Termék Tanács adatai szerint az importkorlátozások eddig kb. 10 ezer tonna úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek – írja az MTI.

A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő.

A H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról terjedt át a tenyésztett baromfikra, a fertőzés az oroszországi Tuvai Köztársaságból indult el két hónapja. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám.

Rovatok