Index Vakbarát Hírportál

Ugrik az iskolai cafeteria az államosítás miatt

2016. november 14., hétfő 08:18

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint ez elsősorban az alacsony keresetük miatt már eleve kiszolgáltatottabb dolgozókat érinti, mint amilyenek a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók. A Nemzet információi szerint már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették: a dolgozók nem számíthatnak cafeteriára a jövőben.

Klik: Nem ugrik a cafetéria

Nem ugrik a cafetéria, a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőn az MTI-vel a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után.

A Klik azt közölte, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között ők maguk dönthetnek a költségvetésük függvényében. "Az önkormányzatok különböző konstrukciókban látták el eddig a működtetési feladatokat, kiszervezték, a Munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó vagy közalkalmazotti jogviszonyban lévő dolgozókkal végeztették a munkát, ezért tankerületi központonként is más és más szerződések jönnek létre" - írták.

Helyi szinten, az ottani igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is. A fentiek következtében nem lehet a jövőbeni átlagfizetéseket, egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét, azok országos átlagát a megállapodások véglegesítése, illetve a fenntartói döntések meghozatala előtt meghatározni - olvasható a közleményben.

Az egyik érintett iskolában például a takarítók nettó nyolcvanezer forintot kerestek, ami mellé jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány. Utóbbitól viszont januártól, tehát a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől kénytelenek lesznek megválni.

A Klik azt közölte a lappal, hogy nem egységes lépésről van szó, tankerületenként változhat, hogy megmarad-e a cafeteria vagy elveszik azt a dolgozóktól az államosítástól. Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében.

A központ szerint egyébként nem is szabadna az államosítás kifejezést használni a történtekre, mert az önkormányzatok maradnak továbbra is az iskolaépületek tulajdonosai, a tankerületi központok csak a működtetési feladatokat veszik át. Mondják ezt annak ellenére, hogy egyébként az ingatlanok vagyonkezelői jogai is átkerülnek hozzájuk. Tehát ők döntik el, hogy mi lesz az iskolával és mi lesz az iskolában, nem az önkormányzat.

Rovatok