Index Vakbarát Hírportál

A német gazdaság is lelassult

2016. november 15., kedd 12:41

A harmadik negyedévben mindössze 0,2 százalékkal nőtt a német GDP éves alapon, ami amúgy is elég kevés, de az azt megelőző negyedéves 0,4 százalékhoz képest is visszaesés. Ez jóval alacsonyabb annál is, amire az elemzők számítottak, a konszenzus ugyanis az volt, hogy legalább 0,7 százalékkal nő majd a német gazdaság. 

A német statisztikai hivatal szerint a visszaeső export miatt ment vacakul a német gazdaságnak július és szeptember között. Ez amúgy azt is segít megérteni, hogy Magyarországon miért nem ment igazán jól az iparnak ugyanebben az időszakban, és miért esett vissza a magyar növekedés is a harmadik negyedévben. A magyar mellett amúgy a szlovák és a cseh gazdaság is visszaesett ugyanebben az időszakban, nyilván részben szintén a német helyzet miatt.

A német gazdasági elemzők most már viszont amiatt aggódnak, hogy milyen hatással lesz a német gazdaságra Donald Trump amerikai elnöksége. Az Egyesült Államok Németország legfontosabb kereskedelmi partnere, vagyis ha Trump tényleg protekcionista gazdaságpolitikát visz majd, az nagyon rosszul érinti majd a német gazdaságot. A Brexitet a BBC-nek nyilatkozó közgazdászok szerint még éppen kibírhatja Németország, mert  - ahogy Magyarországon is - a belső kereslet növekszik, ellensúlyozva az export visszaesését, de az amerikai bezárkózás már komolyabb csapás lenne. 

Rovatok