Index Vakbarát Hírportál

Amerika ipara egy helyben toporog

2016. november 16., szerda 16:00

Stagnált az Egyesült Államok ipari termelése októberben, miközben a szakértők növekedést vártak - közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az MTI híre szerint.

Az adatok szerint havi szinten, azaz az októberi és szeptemberi értéket összevetve nem változott a termelés, viszont éves szinten, azaz tavaly szeptemberhez viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent. Ennek elsődleges oka a bányaipari termelés 7 százalékos esése.

Az új elnök, Donald Trump számos alkalommal az ipar hanyatlását nevezte az amerikai gazdaság egyik fő problémájának, és azt ígérte, hogy védővámokkal fogja segíteni a szektort. Bár ez kontraproduktív lépés lenne, érdekes lesz látni, hogy Trump képes lesz-e majd változtatni az amerikai ipar hosszabb távú gyengélkedésén.

A vártnál rosszabb adat ellenére viszont a Fed nem tántorodott el attól, hogy decemberben kamatot emeljen. James Bullard amerikai jegybankár szerdán egy konferencián azt mondta, meglepetés kellene ahhoz, hogy elmaradjon a piacok által régóta biztosra vett kamatelemelés.

Rovatok