Index Vakbarát Hírportál

Megállt a felminősítés-hullám, nem javult Magyarország besorolása

2016. november 18., péntek 22:19 | aznap frissítve

Megerősítette Magyarország "BBB mínusz" besorolását stabil kilátás mellett pénteken a Fitch Ratings, vagyis egyelőre nem minősítenek fel tovább. A döntés nem okozott meglepetést, erre lehetett előzetesen számítani – írja a Portfolio.hu.

A Fitch májusban elsőként emelte vissza Magyarországot a bef

ektetésre ajánlott kategóriába, így meglepetés lett volna, ha most akár csak a kilátást is változtatták volna. Sőt, sokan arra számítottak, hogy részletes közleményt sem ad ki a cég, de frissítették Magyarországgal kapcsolatos meglátásaikat.

Magyarország az utóbbi szűk fél évben mind a három nagy amerikai hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából, ami elvileg jelentősen csökkentheti az államadósság-kezelés költségeit.

Ugyanakkor Magyarország a piaci megítélése már a felminősítések előtt, azok nélkül is sokat javult, a döntéseknek így drámai hatása nem igazán volt, inkább csak arról van szó, hogy a minősítők követték a piaci értékelést.

A Portfolio kiemelte, a Fitch pénteki értékelésében a következőket emelte ki a magyar gazdaság alapfolyamataival kapcsolatban:

A kormány mindenesetre újabb felminősítést vár. A döntés kapcsán kiadott közleményükben azt írták, a mostani Fitch-értékelés azt jelzi, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulás várható a hitelminősítői besorolásokban is.

Rovatok