Index Vakbarát Hírportál

Kivéreztetik Matolcsy csodafegyverét

2016. november 23., szerda 11:32

A Magyar Nemzeti Bank jövő március végéig vezeti ki a Növekedési Hitelprogramot, Matolcsy György egykori gazdaságélénkítő csodafegyverét. Erről a jegybank Monetáris Tanácsa döntött szerdán.

A program március 31-i lezárásáig a hitelintézetek mostantól a devizapillérben még rendelkezésre álló hitelkeretüket akár forintban történő hitelezésre is felhasználhatják.

Az NHP eddigi három szakaszában együttvéve 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 459 milliárd forint összegben; ezzel az MNB szerint a program jelentősen hozzájárult az elmúlt években a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez. Azonban bár annak idején tényleg csodafegyverként haragozták be a kis- és középvállalkozásoknak rendkívül olcsón hiteleket nyújtó programot, valójában mindig is csak egy rozoga légpuska volt.

A programot tavaly jelentősen megvágták, idén azonban újra rákapcsoltak, most viszont mégis lekapcsolják. Az ingyenpénzből Matolcsy György rokonságának is bőven jutott az olcsó jegybanki hitelekből, egyes vállalkozások pedig családi autóra költötték a pénzt.

A dologba majdnem háromezer milliárd forintot toltak bele, ami eszetlenül sok pénz, pedig az NHP nem volt igazán hatékony, és bár fontos pénzforrás volt a kisvállalkozásoknak, az eredeti célját, hogy beindítsa a bankok vállalati hitelezését, nem érte el. 

Rovatok