Index Vakbarát Hírportál

Macedóniában utálhatták a macedóniumokat

2016. november 25., péntek 16:04

Szakáli István, többek közt a hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elment Macedóniába, hogy átadja a hungarikumokkal kapcsolatos tudásunkat a macedón népnek. Aneta Dimovszka gazdasági államtitkár fogadta, elismerését fejezte ki, és az esetleges macedón adaptációval kapcsolatban "érdeklődésének adott hangot". Az FM pedig kitette azzal a címmel, hogy "Macedónia számára mintául szolgál a magyar hungarikum törvény". 

Hungarikum

Magyarországon a kormány egy bizottsággal listázza azokat a termékeket és módszereket, amiket nagyon magyarosnak akar érezni, ezek tetejét el is nevezte hungarikumoknak. Így például azt, hogy akár a korrupcióellenes pénzeket is el tudjuk lopni, azt nem vettük bele, de mondjuk az "Ilcsi" szépítő füvek, a magyar nóta vagy a karcagi birkapörkölt már nagyon is Magyarországon világhírű hungarikumoknak számítanak.

Annyiban izgalmasabb ez a szokásos szocialista termelési riportoknál, hogy a macedón államtitkár szerint ők már tíz éve megpróbáltak egy hasonló kezdeményezést, ami a hazai termékek vásárlását erőltette volna, de megbukott "a piac szereplőinek ellenállása miatt".  Erről nem tudtunk meg többet, de például a vásárlók is a piac egyik legfontosabb szereplői.

A szkopjei megbeszélésen Szakálin kívül Dux László nagykövetünk volt még ott. Ő nem azonos azzal a Dux Lászlóval, aki felsőoktatási helyettes államtitkárként azt mondta, hogy azért kell a közgazdászoknak fizetős egyetem, mert őket úgyis adóelkerülésre tanítják. A nagykövet Dux László a fia, aki a külügyben csinált karriert.

Utána egyébként elmentek még egy közös konferenciára, ahol tovább "folytatódott a kétoldalú tapasztalatcsere".

Rovatok