Index Vakbarát Hírportál

Nem repül a Lufthansa Frankfurtba szombaton

2016. november 25., péntek 19:21

Új béremelési ajánlatot tett pénteken a német Lufthansa Csoport vezetése a kollektív szerződés hatálya alá tartozó pilótáknak a harmadik napja tartó sztrájk leállítása érdekében, amely miatt szombaton további 137 járat marad ki a menetrendből. A Lufthansa légitársaság menetrendjéből egy Budapest és Frankfurt között közlekedő szombati járatot is töröltek. A 137 járat kimaradása mintegy 30 ezer utazót érint - írja az MTI.

A pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit VC) szerdán kezdődött munkabeszüntetése miatt 2755 járatot kellett törölni, ezekkel nagyjából 345 ezer ember utazott volna. A Lufthansa-csoport szerint pont azok veszélyeztetik 20 százalékos béremelési igényükkel a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyét, akik a legjobban keresnek a német légitársasági csoportnál.

A légitársaság pénteki, MTI-hez eljuttatott kimutatásai szerint egy kezdő másodpilóta 4600 eurót (1,4 millió forint) keres havonta, amelyre különböző juttatások és műszakpótlék is kerül, így átlagosan 6550 eurós bruttó bért kapnak. Egy legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitány már 22 ezer eurót kap minden hónapban. 

A Lufthansa adatai azt mutatják, hogy a pilóták átlagosan évente bruttó 180 ezer eurós fizetést kapnak, a tizennegyedik sztrájkját meghirdető szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) a Lufthansa számításai szerint ezt az összeget további 20 százalékkal, 36 ezer euróval emelné, amely havi bontásban nagyjából 3 ezer eurós fizetésemelésnek felel meg. Az évi 180 ezer euró nagyjából 56 millió forintra jön ki mai árfolyamon, ez havonta nagyjából 4,65 milliós átlagos, sztrájk előtti fizetést jelent nekik. Ami nagyjából a német átlagbér 4,5-szerese. 

Rovatok