Index Vakbarát Hírportál

OECD: 1,7%-os növekedés lehet idén

2016. november 28., hétfő 16:44

Jövőre az ideinél jóval gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzése szerint, amiben az idén 1,7 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos valószínűsítenek. 2018-ra viszont az előrejelzés szerint 2,2 százalékra lassul a magyar gazdaság - írja az MTI.

Az OECD korábbi, júniusi előrejelzésében még alacsonyabb idei (1,6 százalékos) és magasabb 2017-es (3,1 százalékos) bővülést jelzett előre. Főleg azért fog nőni jövőre a gazdaság az előrejelzés szerint, mert megérkezik egy csomó EU-s pénz, amit infrastrukturális beruházásokra fognak költeni.

A prognózis szerint a lakossági fogyasztás idén 5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,7 százalékkal nő. A fogyasztás növekedését erősíti a foglalkoztatottság bővülése, amelyhez a továbbra is jelentős közmunkaprogram, továbbá a bérek gyorsabb emelkedése járul hozzá.

A munkanélküliség a szervezet szerint az idei 5,1 százalékról jövőre 4,5 százalékra, majd 2018-ban 4,4 százalékra csökkenhet. A legtöbb új munkahely a versenyszférában jön létre, míg a közmunkában foglalkoztatottak aránya fokozatosan csökken. Az OECD véleménye szerint a közmunkaprogram leépítése és a költségvetési források átcsoportosítása infrastrukturális beruházásokra, növelhetné a termelékenységet. 

A lazuló pénzügypolitika, amely részben alacsonyabb személyi jövedelemadót és más intézkedéseket takar, a gazdaság növekedését támogatják. A gazdasági kapacitáskihasználtság növekedésével nőhetnek a bérek és a fogyasztói árak. Az infláció 2018 végére eléri a 3 százalékos hivatalos célt.

Az elemzés szerint a vállalati beruházások szintje növekedhet, mert könnyebb hitelhez jutni, különösen a kis- és középvállalatoknak. A lakásépítések száma is emelkedhet a nagyobb jelzáloghitelezés és a kormányzati támogatások miatt.

A jelentés alapján a növekvő munkaköltségek és a gyenge piacok az exportnövekedés lassulását eredményezik, az exportőrök eddig árcsökkentéssel maradtak versenyképesek, de ez nem folytatódhat örökké. Az exportpiacoknak a brexit is elég sokat árthat, így az export növekedése a 2016-os 8,2 százalékról 5,9 százalékra lassulhat 2017-re.

Rovatok