Index Vakbarát Hírportál

Figyelem! Mostantól mindenki jól fog keresni Magyarországon!

2016. november 28., hétfő 07:30

Bár sajnos az Indexszel évek óta nem áll szóba, szerencsére a Magyar Időknek adott interjút Varga Mihály, amit szerencsére az MTI szemlézett is.

Ebből pedig kiderül, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint a bérmegállapodás, más szóval az, hogy a kormány lenyomta a munkaadók torkán a jelentős minimálbér-emelést, nagy jelentőségű korszakhatár, mivel 

Magyarországon ezzel lezárult az alacsony munkabér időszaka.

Amit nehéz máshogy érteni, mint hogy innentől mindenki jól fog keresni ebben az országban. Bár sajnos ezt a nemzetközi példák alapján azért nehéz elhinni. Amúgy arról, hogy miért keresünk keveset, itt írtunk hosszabban, és a megoldás nem az, hogy azért, mert a kormány nem emeli elég jelentősen a minimálbért.

Varga egyébként azért nevezte korszakhatárnak a bérmegállapodást, mert szerinte a "rendszerváltozás óta először kötöttek több évre szóló, számottevő változásokat hozó bérmegállapodást a munkaadók, a kormány és a szakszervezetek, és minden érintett lehetősége határáig ment el". 

A minimálbér-emelésről és arról, hogy ez jó-e, itt írtunk hosszabban A kormány céges közteher-csökkentési terveit pedig itt veséztük ki.

Varga Mihály azzal kapcsolatban is megnyugtatta a Magyar Idők esetleg aggódó nyugdíjas olvasóit, hogy a köztehercsökkenés az egészségügyi és a nyugdíjkasszát sem ingatja meg. Kérdés persze, hogy a látszólag egyre üresebb kasszáknál mi számítana megingatásnak, és hogy általában véve a magyar egészségügyet hogyan lehetne még forrásszegényebbé tenni.

Mindenesetre a miniszter szerint a  kormány tartja magát az ígéretéhez, és garantálja a nyugdíjak értékállóságát, amivel arra utalt, hogy bár a béremelkedés nyomán esetleg nőhet az infláció, de ennek megfelelően a jövőre szóló nyugdíjemelés is nagyobb lehet. A nyugdíjakkal kapcsolatban akár szerdai ülésén is dönthet a kormány – idézte a kormány félhivatalos lapja a kormány miniszterét.

Rovatok