Index Vakbarát Hírportál

Akár 800 milliárdot is kiszórhatna a kormány decemberben

2016. december 7., szerda 13:10

Kétmilliárd forintos többlettel zárta a novemberi hónapot a központi költségvetés a Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes adatai szerint. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a tárca most könyvelte le az aszfaltügyi átutalásokat – írja a Portfolio.hu.

Az NGM a november hónapra csupán egyetlen számot közölt, mégpedig azt, hogy a költségvetés 2 milliárd forintos szufficittel zárta az évet. Annyit tesz még hozzá a minisztérium, hogy a költségvetés most számolhatta el az "aszfaltügy" átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

Az nem derült ki a közleményből, hogy ez a tétel pontosan mekkora lyukat foltozott be a költségvetése, de a Portfolio a Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása alapján azt írja, ez 176 milliárd forintos pluszt hozott.

Vagyis enélkül méretes, évek óta nem látott mínuszt mutatott volna a novemberi egyenleg. 

Mindenesetre a jelenlegi helyzet alapján sokkal jobban áll a költségvetés, mint tervezték. Ezzel a minimális többlettel összesen 59,3 milliárd forintos többletet mutat a halmozott 11 havi egyenleg. Az idei pénzforgalmi hiányelőirányzat (mínusz) 761 milliárd forint, tehát az év utolsó hónapjában akár 820 milliárd forintos deficitet is megengedhetne magának a kormány.

Ezt mondjuk nehéz lenne összehozni, még a nyugdíjasoknak adandó Erzsébet-utalványos ajándékozás is kijön 40 milliárdból. De az NGM is azt írta a Portfolio kérdésére, hogy az előirányzatnál érdemben kisebb lehet a hiány.

Rovatok