Index Vakbarát Hírportál

Luxushotelre kaphatott állami gigahitelt Orbán vejének köre

2016. december 7., szerda 14:49

Milliárdos állami hitelekből luxusszállóvá fejleszthet egy nagy értékű ingatlant Budapest belvárosában egy,  a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve a kormány sztármenedzsereként is  emlegetett Szivek Norberthez köthető cégcsoport – írja a Heti Válasz.

A lap november elején derítette ki, hogy Tiborcz körei megszerezték a Pesti Vigadó melletti, egykori Mahart-székházat, ahol Andy Vajna kaszinóvállalatai is működnek. Most az is kiderült, hogy nemcsak ezt az ingatlan, hanem az azt körülölelő teljes tömb a kezükbe került, és  a Vörösmarty térrel összeérő épületegyüttest ötcsillagos óriásszállóvá fejleszthetik.

Ehhez pedig a külügy által irányított, állami tulajdonban lévő, és eredetileg a magyar export támogatására létrehozott Eximbank ad majd 15 milliárd forintos hitelt. További kétmilliárd pedig attól a Gránit Banktól jön majd, amelyben szintén résztulajdonos a magyar állam.

A lap szerint a Szivek Norbert magánstábjából „kiemelt” Lingvai Brigitta nemcsak azt a céget (Viona Kft.) vezeti, amelyen keresztül Tiborcz Istvánék főtulajdonosok lettek a Pesti Vigadó melletti épületben, hanem azt is (Dorottya Investment Zrt.), amelyik a Mahart-házat közrefogó, háromnegyed tömbnyi palotaegyüttest birtokolja.

E nagyobb házrész fejlesztéséhez (melybe a korábbi tulajdonos ötcsillagos Marriott-szállót tervezett) az Eximbank nyújt ötvenmillió eurós, azaz bő 15 milliárd forintos keretösszegű hitelt. Lingvai kettős státusza pedig a Válasz szerint arra utal, hogy hamarosan akár egyesíthetik is a Mahart- és a Marriott-projekteket, és az egész háztömb egyetlen luxusintézménnyé válik.

Szivek Norbert magánstábja emellett az utóbbi másfél évben bevásárolta magát a Szervita téri Török Bankház épületébe, luxuslakópark-kialakításra készül a Duna-part XIII. kerületi szakaszán, tárgyal egy félbemaradt, szintén ötcsillagos visegrádi hotel befejezéséről, továbbá egy lehetséges dombóvári bevásárlóközpont-helyszínt is bekebelezett.

Rovatok