Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet majd parkolni az új lakások miatt

2016. december 7., szerda 08:59

Teljesen átszabják majd az új ingatlanfejlesztések a parkolási piacot Budapesten és más nagyvárosokban az Ingatlan.com elemzése szerint. A következő két évben 15-20 ezer új lakást építhetnek az országban, ami azzal is jár, hogy beépítik majd azokat a foghíjtelkeket, ahol most a belvárosokban parkolni lehet. Az egyik parkolókat üzemeltető cég, a Star Park Holding vezetője szerint 2016-ban és 2017-ben 

Budapesten az ilyen üres telkek 30-40 százalékát beépítik majd, ami nagyjából 30 társasházat jelent. 

Ettől csökken majd a parkolóhelyek kínálata, amitől drágább és nehezebb lesz a parkolás. A budapesti garázsok bérleti díjai már így is folyamatosan emelkednek: 

Az eladó garázsok is drágulnak, leginkább a VII., IX. és a XI. kerületben, ahol 23-30 százalékos volt az átlagos drágulás. Itt 2,5-4,5 millió forintba kerül egy garázs. A VIII és IX. kerületben viszont akár 60 százalékkal is fölmehetett egy parkolóhely ára tavaly. 

A helyzeten valamennyit segít majd, ha az ingatlanfejlesztők nem csak a minimálisan elvárt mennyiségű parkolóhelyet építik majd az új lakásokhoz, hanem még egy kicsit többet, amelyek mindenki számára igénybe vehetőek lesznek, nemcsak a lakástulajdonosoknak. 

Rovatok