Index Vakbarát Hírportál

Nagy kollégiumépítésbe kezdhet a kormány

2016. december 8., csütörtök 08:56

Napokon belül bejelentheti kollégiumépítési csomagját a kormány – írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy valamikor a jövő hét elején kerülnek majd nyilvánosságra a részletek, bár arról már kiszivárgott korábban némi információ, hogy kollégiumok építésére és felújítására akar költeni a kormány. Így még azt sem lehet tudni, hogy pontosan hány férőhelyet teremt majd a program, mindenesetre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint legalább 3350 új kollégiumi helyre lenne szükség. 

A kormányt nem csak a szegény diákok lakhatási helyzetének javítása érdekli, bár az biztos, hogy az egyetemisták anyagi helyzetén és a bérlakáspiac elszabaduló árain is segítene, ha több hallgató tudna kollégiumban lakni. Fontos motiváló tényező a Budapestre álmodott olimpia, ugyanis a nyáron üresen álló kollégiumokban is el lehetne szállásolni az olimpiára ide érkező turistákat, a sok új férőhely pedig az olimpiai pályázat elbírálásánál is jól mutat. Éppen ezért beszélt a kollégiumok építéséről a PricewaterhouseCoopers egyik szakértője az olimpia lehetséges ingatanpiaci hatásairól szóló konferencián, hétezer új férőhelyet vizionálva a koleszokba. 

A hétezres szám talán egy kicsit túlzás, főleg, ha nincs ekkora igény – a kormány pedig nem éppen a felsőoktatás létszámának bővítésén dolgozik. Ha csak a háromezer körüli új férőhelyet akarják kiépíteni, az a Világgazdaság szerint kb. 100-200 milliárd forintba kerülhetne.

Rovatok