Index Vakbarát Hírportál

Fehéredett a tejpiac Magyarországon

2016. december 16., péntek 06:24

Próbáltam magam rászánni, de nem volt szívem változtatni az MTI anyagának címén. Az állami hírügynökség a kormányközeli Magyar Idők cikkét szemlézi, mely szerint visszaszorult az áfacsalás a hazai tejpiacon, és jövőre tovább tisztulhat az ágazat.

A Tej Terméktanácstól elnökének beszámolója szerint a kiskereskedelmi láncokkal kötött megállapodás eredményeként jelentősen emelkedtek a felvásárlási árak a hazai tejpiacon. Mélykuti Tibor azt is jó fejleménynek tartja, hogy a hazai áruházláncok zömében már 80 százalék felett van a hazai ultrahőkezelt, vagyis az UHT tejek aránya a kínálatban.

Azzal, hogy a minimálisra csökkent az import, az áfacsalások száma is mérséklődött. A szakember szerint az elmúlt hónapokban érzékelhetően visszaszorult a trükközők száma, egyre kevesebb áfacsalással érintett termék kerül a magyar piacra, levegőhöz juthat az ágazat, a termelők és a feldolgozók a fejlesztéseken gondolkodhatnak.

A lap úgy tudja, az agrártárca kiterjesztené a termelők, a feldolgozók és a kereskedők adatszolgáltatási kötelezettségét, hogy a hatóságok minden piaci mozgásra ráláthassanak.

Rovatok