Index Vakbarát Hírportál

Fónagyot küldték lecsillapítani a káoszt a Postánál

2016. december 23., péntek 12:19

Korábban már megírtuk, hogy a magyar átlagbér alatt kereső, a munkaerőhiány miatt eleve túlterhelt postásoknak kell elképesztően megnyomni a december végét. Valójában már a Black Friday nagyobb forgalmától szétesett a logisztikájuk, és fokozódó kapacitáshiány miatt a mostani 10-12 órás munkanapokra kéne még rátenniük 2-3 órát a sima postásoknak, ami elég tarthatatlannak tűnik.

A Napi.hu most arról ír, hogy pluszpénzért már az irodai dolgozók is kiszállítanak a saját kocsijukkal. Miközben a postások 10-15 százalékos gyors béremelést akarnak, hogy szerintük versenyképes legyen fizetésük mondjuk az árufeltöltőkkel.

A bérbarométer alapján a bértábla alsó részén lévő postások jutalmak és túlóradíjak nélkül bruttó 150 ezer forintot keresnek, ez nagyjából kicsit kevesebb, mint százezres nettóra jön ki. Ehhez képest viszont a vezetőség csúcsmenedzseri szintekhez képest is kiemelkedően keres.

A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint. Ez persze csak a Postából jön be neki, az egyéb pozíciói miatt beáramló jövedelmei nincsenek ebbe beleszámítva.

A kormány ezért messze a legrutinosabb szakszervezet-lenyugtatóját, Fónagy Jánost küldte elcsitítani a lázongást, két másik államtitkárral kiegészítve. Most, pénteken már tárgyalnak is a felek elvileg. 

Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) elnöke szerint ők hiába jelezték már jóval korábban levelekben a vezetőségnek, hogy az év végén így jelentős torlódás várható, a szakmai vezetés képtelen volt felkészülni a helyzetre. 

Felkészültek, a pluszmunkát szeretetből csinálják

A Posta vezetősége cáfolja a szakszervezetet, szerintük fel voltak készülve az év végi felfutásra, mindent megtettek. A nyugdíjasok karácsonyi utalványos ajándékának kézbesítésében "semmiféle fennakadás nincs és nem is volt", máshol előfordulhatnak csúszások, de ezeket is "szinte maradéktalanul" három munkanapon belül kiviszik.

Az egyéb beugró munkatársak pedig pluszpénzt nem kapnak, mert ők csak "önkéntes alapon besegítenek a küldemény-feldolgozásba, kézbesítésbe", és korában többször is volt már ehhez hasonló a Postánál. 

Rovatok