Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jön az albérlettámogatás, de pár percen is elbukhatja

2016. december 29., csütörtök 16:42

Jövőre szűkül a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások köre, és számos elemet átsoroltak a magasabb adóterhet viselő egyes meghatározott juttatások kategóriájába. Igaz, az utóbbiak után fizetendő közterhek mértéke így is csökken - írja az MTI a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat csütörtöki közleménye alapján.

A módosítások nyomán január 1-jétől:

Az albérleti támogatásnál jövőre már nem feltétele az adómentességnek, hogy a juttatás minden munkavállalónak járjon, ezzel a lakbértámogatás a cafeteria juttatások körén kívül is nyújtható lesz. Az albérleti támogatás ugyanakkor szigorú feltételekhez kötött, a bérleményről számlát kell hoznia a dolgozónak, akit legalább 36 órás munkaviszonyban kell foglalkoztatni. További feltétel, hogy a munkahelye és az állandó lakóhelye minimum 60 kilométer távolságra legyen egymástól, illetve a tömegközlekedéssel való ingázás legalább 3 órát vegyen igénybe.

A béren kívüli juttatásoknál a közterhek mértéke összesen 34,22 százalék lesz. Jövőre több cafeteria-elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből: az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles, ezek közterhe összesen 43,66 százalék lesz.

Rovatok