Index Vakbarát Hírportál

Az Államkincstár se tudja tartani a határidőket

2017. január 5., csütörtök 09:22

Elvileg idéntől át kellett volna vennie a az Államkincstárnak az önkormányzatok számláinak vezetését (ez lesz a kincstári számlavezető rendszer, a KRSZ), annyi biztos, hogy ez nem sikerült, írja a Világgazdaság.

Ez például azért is lehet manapság hasznos, mert ha egyes önkormányzatok gyanús pénzintézeteknél szeretik tartani a pénzüket, akkor esetleg pórul járhatnak, mint ahogy például brókercsődök idején járt 84 önkormányzat. Illetve a banki jutalékokat is megspórolhatná az állam.

Érdekesebb, hogy nyolc hónappal ezelőtt és most is pontosan ugyanazt tudta csak válaszolni a kincstár a haladással kapcsolatos kérdésre: 

„Jelenleg az első ütem bevezetését megelőző tesztidőszak zajlik, a KSZR komplexitása okán ezen időszak lezárását követően tervezhető annak éles tranzakciókkal történő használatbavétele.”

Pénzforgalmi számlát most is tud kezelni a kincstár, 19 megyei és két települési önkormányzat számlája már most is náluk van. Csak egyes banki szolgáltatásokat nem tud végrehajtani ez a rendszer, ezért fejlesztik már olyan régóta. 2015-ben még arról volt szó, hogy már 2016-ban bevezetik, aztán inkább eltolták 2017-re az indulást. Most pedig már nincs is szó új határidőről, egyszer majd csak kész lesz. 

Szezonalitástól függően 4-700 milliárd forintnyi betétet és nagyjából 40 milliárd forintnyi hitelt kéne átvennie a kincstárnak.

Rovatok