Index Vakbarát Hírportál

Amerika már majdnem behozta Magyarországot

2017. január 6., péntek 15:26

Nemcsak Magyarországon döntöget negatív rekordokat a munkanélküliség, az Egyesült Államokban is stabilan alacsony az állástalanok száma, viszont az utóbbi hónap adatai szerint azért még fel kell kötniük a gatyájukat, ha be akarják hozni hazánkat.

A pénteken közölt adatok szerint ugyanis az amerikai gazdaságban csak 156 ezerrel volt több állás, mint egy hónappal korábban, miközben elemzők ennél nagyobb, 173 ezres munkahelyszám-bővülésre számítottak. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 4,6-ról 4,7 százalékra nőtt, írja a BBC. 

Az amerikai foglalkoztatási adatokat minden hónapban nagy figyelem övezi, mivel ez elég jó mérőszáma annak, hogy milyen állapotban van és milyen irányba tart az világ legnagyobb gazdasága. Ami természetesen az egész világ számára fontos információt. Hogy még mire kell figyelni idén, arról itt írtunk hosszabban.

A mostani számok alapján Barack Obama elnökségének végére kicsit lassult az amerikai konjunktúra, és ezt jelzi az is, hogy míg 2015-ben összesen 2,7 millió is munkahely jött létre Amerikában, addig tavaly csak 2,2 millió.

Viszont a bérek kifejezetten jó ütemben növekedtek, december végére 2,7 százalékkal kaptak többet az amerikaiak munkájukért, míg novemberig ez éves átlagban 2,5 százalék volt. A havi adatot tekintve 2,9 százalékkal nőttek a bérek, ami a 2008-2009-es válság óta a legerősebb ütem volt Amerikában. Konkrétan egyébként 26 dollár volt az átlagos órabér Amerikában, ami nagyjából 7500 forintnak felel meg nominális értéken, vásárlóerő-paritáson ennél azért jóval kevesebb.

Va foglalkoztatás is nőtt valamelyest, ez azonban 62,7 százalékos értékével jelentősen elmarad még a válság előtti csúcstól, amikor 67 százalék körül mozgott. Ez egyébként azt jelenti, hogy közel 95 millió amerikai nem vesz részt a munkaerőpiacon. 

Ez volt az utolsó jelentősebb gazdasági helyzetjelentés az Obama-kormány alatt, legközelebb már Donald Trumpon a sor, hogy beváltsa ígéretét, és létrehozza a kampány során belengetett 25 millió új munkahelyet az Egyesült Államokban.

Rovatok